top of page

SELÜLİTTEN KURTULABİLİR MİYİZ?

Güncelleme tarihi: 4 Ara 2019

Yüzyılın sorusunu sordum galiba.

Yaz mevsimine doğru yaklaşırken pantolonlarımızın yerini kısa şortlar ve etekler almaya başlayınca hafiften panikleriz; bikinimde nasıl gözükeceğim, son 3-4 kiloyu nasıl vereceğim, çatlaklarım hala yok olmadı ve bütün kış pantolonların içine sakladığım selülitim hala burada. Varımızı yoğumuzu kremlere, masajlara ve tedavilere harcadıktan sonra belki 1 ay boyunca selülit görüntüsünü biraz azaltırız, bikinimizi biraz daha gönül rahatlığıyla giyeriz ama kısa süre sonra aynı dertten yakınmaya devam ederiz. Bedenini Sevmeye Başla yazımda bahsettiğim gibi ben de başlıktaki soruya cevap arıyorum. Bir yandan hem kabul ettiğim diğer yandan da bir türlü barışamadığım, selülitim olduğu gerçeği hakkında öğrencim ve arkadaşım dermatolog Dr. Kayria Muttardi ile konuşurken biraz daha detay öğrendim, konuya biraz açıklık getirmek istedim. Selülit nedir, farklı selülit tedavileri nelerdir, neden zayıf insanlarda selülit olur gibi soruları sordum. Cevaplarının sizi de aydınlatması dileğiyle.


Kayria, en basit soruyla başlıyorum, selülit nedir?

Selülit, neredeyse bütün kadınların kalça ve üst bacaklarında gördüğü, portakal kabuğu görünümü anlatan kelime. Cildini bir yatak şiltesi ve şiltedeki yayları da yağ hücreleri olarak düşün, ergenliğe girdiğin zaman şiltenin dolgusu, altındaki yaylardan yukarıya doğru sürekli uygulanan baskıdan yoruluyor ve zamanla şiltenin üzerinde dalgalanmalar görüyorsun, yani selülitini.


Selülitin sadece kilolu kişilerde görünmediğini biliyoruz. peki bunu nasıl açıklayabiliriz?

Selülit oluşumunun sorumluları başında estrojen hormonu geliyor. Fazla estrojen yağ hücrelerini büyütüyor, örneğin devamlı doğum kontrol hapı kullanmaktan dolayı veya hamilelik döneminde estrojen hormonunun yükselmesi selülit görünümünü artırabiliyor. Yine şilte örneğine bakarsak, estrojen artmasını şilte ile yaylar arasındaki bağın güçsüzleşmesi olarak hayal edebilirsin. Ayrıca genetik faktörleri de unutmamalıyız tabii.


Selüliti yok etmenin yolları olduğunu söyle lütfen.

Sağlıklı beslenme ve düzeli egzersiz tabii ki de selülitin görünümünü azaltabilir ama selülitin sebebi sadece kötü bir diyet ve fazla kilolu olmak değil. Tabii ki de kilosu olan birinin kilo vermesi yardımcı olur, özellikle yağ yakan, yüzme, koşu ve bisiklet gibi egzersizler yapmalı, bunlar görünümü azaltır. Demin de bahsettiğim gibi eğer uzun süredir estrojen içeren doğum kontrol hapı kullanılıyorsa ve bununla birlikte selülit görünümü artıyorsa progesteron içeren bir hapa geçmek düşünülebilir. Sigara mutlaka bırakılmalı, sigara enflamasyona sebep oluyor ve enflamasyonun da selüliti artırdığı düşünülüyor. Ve senin de bildiğin gibi bol su içmek, bol meyve sebze yiyip, işlenmiş karbonhidratları azaltmak önemli.


Birçoğumuz zamanında selülit kremleri alıp her akşam sürmeye, yazdan 2 ay önce bu kremlerin bir çare olacağını düşündük, ancak olsa olsa kısa bir süre için görünüşte biraz fark gördük. selülite kalıcı bir çözüm yok mu?

Açıkçası uzun vadede kalıcı bir çözüm sunan bir tedavi daha bulunamadı. Dediğin gibi piyasada bin bir çeşit selülit kremi var, bunların haricinde radyo frekansları, soğuk tedaviler, ultrason, lazer, ışık terapileri de mevcut ama bunlar görüntüyü biraz düzeltse de selüliti tamamen ortadan kaldıramıyor. Eğer bu tür, görüntüyü birkaç haftalığına iyileştirecek tedavi yöntemlerine para harcanacaksa bunun bir yaz tatilinden önce yapılmasını öneririm. En azından o birkaç hafta boyunca kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ama dediğim gibi, bunlardan kalıcı bir sonuç beklenmemeli.


Yani gerçekten bir çözüm yok buna... öyle mi?

Son yıllarda lokal anestezi ile yapılan, subcision isminde yarı invaziv bir yöntem çıktı. Birkaç farklı teknik kullanılarak yapılan bu tedavi umut verici, ancak hala gelişmelere açık bir alan. Bu yöntemle yağın üzerindeki septa dermisten, yani cildin üst tabakasının bir altındaki katmandan ayrılıyor, bunu yine yayların şilteden ayrıldığı gibi düşünebilirsin. Bu da dermisin üzerindeki baskıyı azaltıp dalgalı görünümü azaltmaya sebep oluyor. Son çalışmalar bunun umut verici bir yöntem olduğunu gösteriyor ancak sonuçlar kişiden kişiye değişiyor. Yine de uzun vadede kalıcı bir yöntem arayanların değerlendirebileceği bir yöntem olabilir. Ancak şunu da söylemeden geçmeyelim, bu yöntem şu anda selülitin rahat bir pozisyondayken görünümünü azaltıyor, yani yürürken veya selülit olan bölgeyi elinizde sıktığınızda görünüm hala ortaya çıkabilir.


Bize vakit ayırdığın için çok teşekkürler Kayria!


Uzun lafın kısası selülit bir hap, krem veya masajla yok olmuyor. Sıkı bir egzersiz programı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile selülitin görünümünü azaltabiliyoruz ancak kısa vadeli çözümler aramamak lazım, zira ben de bunu yapmış biriyim. Ben de bundan iki sene önce bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine selülit tedavisinde çok iyi olduğunu duyduğum ve kendisinin pozitif sonuçlar aldığı bir güzellik merkezine gittim. Arkadaşımda sonuç görmesem asla yaklaşmayacağım bu tedavi türünü merak etmiş, sonuçları kendimde göreceğime de inanmıştım. Yalan yok, 10-15 seans gibi bir sürede ben de bir fark gördüm. Her randevumda bir saat boyunca lazer, ultrason, vakum gibi farklı tedaviler gördüm, açıkçası orada harcadığım bir saat bir nevi terapi gibi de geliyordu. İncelme de yaşadım, görüntüde de bir fark gördüm ama seanslarım bittikten sonra yaklaşık 2 ay içinde eski görünüm geri geldi. Normalde paketiniz bittikten sonra ayda bir seanslara devam etmenizi tavsiye ediyorlar, ben bunu yapmadım, ancak açıkçası yapsam da kalıcı bir çözüm olmayacaktı. Bunu hissetmiş olmalıyım ki devam ettirmedim. Oldukça yüklü paralar harcayıp kalıcı çözüm alamayacaksam, ne diye paramı çöpe atayım ki?


Instagram’da da paylaştığım üzere geçtiğimiz hafta yüzmeye başladım, hem sakat olan dizim ve ayak bileğime zarar vermeyecek bir kardiyo çalışması arıyordum, hem de yüzmenin bacak şekillendirmede bir numara olduğunu duymuştum. Her hafta düzenli yaptığım Pilates ve bale barı antrenmanlarına bunu da ekleyince bir sonuç alacağımı düşünüyorum. Zaten ilk yüzme antrenmanında bacaklarımın ne kadar ağrıdığını ve bir turu bitirince nefes nefese kaldığımı görünce sağlam kardiyo yaptığımı anladım. Eğer yürüyüş ve koşu gibi kardiyo antrenmanlarınıza ek olarak evde de bacak kalça hareketleri yapmak istiyorsanız Instagram’daki videolarıma göz atın. Yaza şunun şurasında 90 gün kaldı, sizin de hedeflerinizden biri bikini giydiğinizde kendinizi daha rahat hissetmekse bunu yapmak için yeteri kadar vaktiniz var.

96 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page